I begynnelsen av 2020 ble verden rammet av covid-19-pandemien. En av gruppene som er blitt rammet, er barn og ungdom. Selv om barn og ungdom generelt ikke blir alvorlig rammet av covid-19-infeksjon, har pandemien fått mange andre konsekvenser for barn. For noen har gjennomgått infeksjon fått en stor påvirkning på livet. For andre kan det handle om nærstående som har blitt rammet av sykdommen, ikke å kunne gå på skolen som vanlig, manglende sosialt samvær med familie og venner, ikke å kunne engasjere seg i fritidsaktiviteter som vanlig, en endret familiesituasjon som følge av restriksjonene som har blitt innført, eller lignende utfordringer. Covid-19-pandemien har med andre ord påvirket barn og ungdom både direkte og indirekte, og mange studier viser nå at stadig flere barn og unge opplever psykiske helseproblemer som følge av pandemien. For eksempel viser to aktuelle systematiske oversikter at flere barn og unge rapporterte om angst, depresjon og atferdsproblematikk under pandemien enn før pandemien (Meherali et al., 2021 eller Samji et al., 2021), og at det haster med å finne effektive intervensjoner for denne gruppen. Nedenfor finner du forslag til tester og vurderingsinstrumenter som kan være til hjelp i arbeidet med å utrede barn og ungdom, samt artikler om emnet.
I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan økt stress i forbindelse med pandemien kan ha påvirket barn. Artikkelen beskriver også ulike typer traumer, akutt stress og PTSD.
Formålet med sammenstillingen er å gi en oversikt og forslag til videre lesning om psykiske helseproblemer og covid-19. Vi anbefaler i første rekke å lese artikler som er gransket av myndigheter og forskningsinstitutter samt å følge de nasjonale retningslinjene for utredning og behandling.
I dette tilfellet presenteres Gabriel. Han er sju år, og foreldrene har begynt å bli urolige for konsentrasjonsevnen hans. Ved hjelp av WISC-V utreder psykologen Gabriels kognitive funksjon. Med Brown EF/A undersøkes eventuelle symptomer på eksekutive problemer, og med BASC-3 gjennomføres en bred screening av Gabriels fungering, trivsel og eventuelle psykiatriske problematikk.
BASC-3 består av en samling vurderingskalaer. Ved å integrere informasjon og perspektiv fra flere kilder, har BASC-3 som hensikt å gi både et bredt og detaljert bilde av forskjellige typer atferd, tanker og følelser hos barn og ungdommer. BASC-3 har Selvvurderingsskjemaer for barn og ungdommer i alderen 8 - 19 år, Foreldreskjemaer til foreldre/omsorgspersoner for barn og ungdommer i alderen 6 - 19 år og Lærerskjemaer for lærere til elever i alderen 6 - 19 år. BASC-3 inneholder mange forskjellige mål og skalaer som belyser problematferd og forskjellige typer for psykiatrisk problematikk, men også sterke sider belyses. BASC-3 har skandinaviske normer.BASC-3 har skandinaviska normer som bygger på ett urval som avspeglar normalpopulationen i de skandinaviska länderna.